Interview met HR-adviseur Annelies van den Wijngaard

Annelies van den Wijngaard heeft bijna haar hele werkende leven in de bouw gewerkt als HR-adviseur: ze werkt nu zes jaar bij Ballast Nedam en daarvoor heeft ze drie jaar bij VolkerWessels en 25 jaar bij Strukton gewerkt. Ze doet aan taekwondo, heeft een hond waar ze graag mee wandelt en houdt van koken en spelletjesavonden.Ze is eigenlijk bij toeval in de bouw terecht gekomen, via een uitzendbureau. Op een gegeven moment ging ze vanuit Strukton op projectbezoek in Rotterdam voor een tunnel: “We stonden in de bouwkuip, achter een hele hoge damwand met daarachter het water van de Maas. Toen dacht ik: wat gaaf en dit maken wij! Toen liep ik echt warm voor de civiele techniek en nu wil ik er helemaal niet meer weg. Het type bedrijf en de sfeer trekken me echt aan.”

Infrastructuur innoveren
Het hoofdkantoor van Ballast Nedam zit in Nieuwegein. In Leerdam, waar Annelies werkt, houden ze zich bezig met de regionale infrastructuur, zoals aanleg van wegen en groen. Ze hebben zo’n 220 mensen in dienst. Annelies houdt zich als HR-adviseur bezig met alles rondom de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers. Ze zit ook in het MT, waar ze meedenkt over de strategie. Ballast Nedam probeert op verschillende manieren te innoveren: voor het milieu en voor hun medewerkers. Zo onderzoeken ze in het asfaltlaboratorium hoe je de impact van asfalteren kunt verkleinen, bijvoorbeeld door lauwwarm asfalt te gebruiken of andere grondstoffen. “Een heel ander voorbeeld is de bosmaaier, die iedereen altijd op z’n rug droeg. Dat is lichamelijk zwaar. Nu hebben we een robotmaaier die aangestuurd wordt via een tablet!”

Kennismaken met techniek
Annelies vindt i_lab een heel mooi initiatief om zowel jeugd als volwassenen meer in aanraking te brengen met techniek. “Alle bouwbedrijven zitten te springen om mensen. Het is een heel mooi vak, of je nu loodgieter bent of bij ons in de infra werkt, maar mensen hebben vaak het idee dat het zwaar of vies werk is. Via het i_lab leren jongeren het vak een beetje kennen: techniek en innovaties en hoe belangrijk dat is. Ook volwassenen kunnen bij het i_lab terecht voor een bij- of omscholing in de techniek. Het i_lab is dus een verbindende factor tussen bedrijven en werkzoekenden of studenten.”

Ballast Nedam doet mee aan alle bedrijfsbezoeken die i_lab organiseert. Twee keer per jaar krijgen ze vmbo, havo en vwo leerlingen over de vloer. De leerlingen krijgen een kort praatje over het bedrijf en gaan daarna het laboratorium in.

Enthousiaste leerlingen
Vorig jaar stond Annelies voor het eerst op de i_open. Van tevoren was Annelies een beetje zenuwachtig voor de vele basisschoolleerlingen die dinsdag en donderdag langs zouden komen, maar dit bleek nergens voor nodig: “We stonden buiten, er lag sneeuw, het zonnetje scheen. De kinderen waren zo enthousiast! Ik vond het superleuk.” Ballast Nedam had een waslijn waar leerlingen foto’s van het proces, van de totstandkoming van een weg, in de juiste volgorde moesten ophangen. Ze hadden ook een grote vrachtwagen staan waar de leerlingen de cabine in mochten om te bepalen waar de dode hoek zit: “Iemand liep om de vrachtwagen heen en op het moment dat de kinderen hem niet meer zagen, moesten ze heel hard gillen. Dat is dus de dode hoek. Ze vonden het echt superleuk!” De dagen vlogen om. “Het is een mooie carrousel waarin leerlingen heel veel te zien krijgen in korte tijd. Ze maken kennis met veel verschillende branches.”

Gerelateerd nieuws