Interview met docent Ellen de Lange

Ellen de Lange is docent Nederlands en mentor op het Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem, de grootste technische vmbo school van Nederland. Hiervoor heeft ze dertien jaar in het basisonderwijs gewerkt en ze geeft nog steeds één keer per week techniekles op basisscholen voor Sterk Techniekonderwijs Gorinchem-Altena (STO-GOAL). Ze woont in Meerkerk en vindt het heerlijk om op de fiets naar haar werk te gaan en om hard te lopen.

Leerlingen schrijven een brief naar i_lab
Ellen vindt de combinatie van Nederlands en techniek geweldig. Dit heeft ze bijvoorbeeld gedaan bij het schrijven van een zakelijke brief. Dat is in het werkboek Nederlands best theoretisch, want je schrijft de brief eigenlijk aan niemand. Daarom heeft ze aan i_lab gevraagd of haar leerlingen een brief zouden mogen sturen, die zij dan zouden beantwoorden. Vervolgens gingen de leerlingen op de website van i_lab kijken en vonden een droneworkshop, waar ze vervolgens in tweetallen een brief over gingen schrijven. Je zag dat ze een stuk nauwkeuriger werkten, omdat de brief echt ergens naartoe gaat. Wilma van i_lab heeft een brief teruggeschreven. “Dat vind ik superleuk, dat is echt onderwijs vind ik: dat de leerlingen het echt ergens voor doen.” Uiteindelijk zijn ze ook naar het i_lab gegaan: daar kregen ze eerst theorie over drones en daarna gingen ze vliegen met drones. “Een ervaring die de leerlingen nooit meer zullen vergeten.”

Laagdrempelig contact
Ellen vindt het heel laagdrempelig en makkelijk om contact te leggen met i_lab. Er zijn hele korte lijntjes. Wilma vroeg bijvoorbeeld of ze het leuk zou vinden om mee te doen met de week van de zorgtechnologie. Hartstikke leuk, dus met de brugklas ernaartoe.
“Het is net een heftruck” zei een leerling over een sta-op-stoel. Ze leggen dan de link met techniek, want ze hebben helemaal niet door dat zorg ook techniek is. En hier werden ze als het ware ondergedompeld in alle nieuwe technologische ontwikkelingen. “Technologie en zorg gaan hand in hand met elkaar en er zijn veel meer mogelijkheden dan leerlingen in eerste instantie denken. Dat is onderwijs: theorie en praktijk verbinden met elkaar.” Als ze volgend jaar weer mee zouden doen, dan zou Ellen het erg leuk vinden om de week van de zorgtechnologie te koppelen aan haar lessen: “Dan kunnen we bijvoorbeeld van tevoren een tekst lezen over techniek in de zorg en die tekst ontleden, in plaats van een tekst in het werkboek. En dan gaan we vervolgens als een soort beloning naar de week van de zorgtechnologie toe.”

De laatste technologische ontwikkelingen
Op het Gilde werken ze graag samen met bedrijven, want dan krijg je de nieuwste technologie in huis. Hoe korter de lijntjes zijn, hoe beter de leerlingen op de hoogte kunnen zijn van de laatste ontwikkelingen en van wat bedrijven eigenlijk doen. Op het Gilde proberen ze leerlingen zoveel mogelijk te laten leren door op de werkvloer bezig te zijn, bijvoorbeeld door stages. “Op het Gilde hebben wij de doelgroep in huis die dat graag wil. Voor de regio is het i_lab fantastisch, want ze hebben een heel breed bereik en dat wordt alleen maar breder. Zo kunnen ook leerlingen van meer theoretische scholen kennis maken met technologie.”

 

Gerelateerd nieuws