Unieke samenwerking
De officiële start van de coöperatie i_lab staat voor een unieke samenwerking in de regio. Deze samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en de overheid (triple O) gaat verder dan alleen samenwerken. Het gaat om gedeeld eigenaarschap waarbij elk lid van de coöperatie vanuit zijn eigen expertise en verantwoordelijkheid bijdraagt aan de ontwikkeling van kennis en vaardigheden om samen te innoveren in Gorinchem en de regio. Het i_lab gaat dit mogelijk maken.

Waarom i_lab?
Technologische ontwikkelingen vragen nu en in de toekomst andere kennis en vaardigheden van werknemers in verschillende bedrijfssectoren. Niet alleen bij de technische beroepen in bijvoorbeeld de (maritieme) maakindustrie, bouw en installatietechniek, maar ook in de landbouw en de zorg. Wethouder Onderwijs,
Ro van Doesburg: “De stad mag reuzetrots op het i_lab zijn als motor van de regionale beroepen- en innovatiecampus in Gorinchem-Noord. Het is een directe uitwerking van ambities uit Go2032 de visie van de stad. Bedrijven, onderwijs en overheid zijn samen eigenaar. Dat is uniek in Nederland. i_lab is ook van belang voor de positie van de regio als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven.”

Alle onderwijsinstellingen van Gorinchem en de regio hebben zich verenigd en doen mee binnen de coöperatie i_lab.

Challenges voor scholieren
Verschillende bedrijven en organisaties zijn al actief in het i_lab. Zo zijn de eerste bedrijfschallenges georganiseerd voor mbo-leerlingen bij Eurogroep in Bleskensgraaf en Montapacking in Molenaarsgraaf. Een challenge is een bedrijfsbezoek waar een groep leerlingen les krijgt van een medewerker van het bedrijf en een bedrijfsopdracht krijgt om uit te werken. Zo leren de leerlingen het bedrijf goed kennen en kunnen ze hun kennis toepassen in de praktijk.

Stage- en afstudeeropdrachten
Vanaf deze maand heeft i_lab een eigen tijdelijke ruimte in het Da Vinci College in Gorinchem. Dit jaar nog starten hier de eerste projecten ‘Zorg voor Later’ en ‘Huis van Nu’ in samenwerking met het bedrijfsleven voor mbo- en vo-leerlingen. Het i_lab is er ook voor hbo- en wo-studenten. i_Lab is de intermediair voor deze studenten voor interessante stages en afstudeeropdrachten bij bedrijven in Gorinchem en de regio.

Gerelateerd nieuws